13/12/2013

Giving Birth in Helsinki / Porod v Helsinkách


Giving birth in Finland - What it is like? my personal story! 


Jak se rodí ve Finsku? Můj osobní příběh!

(scroll down for English) 

I happen to have a good experience of giving birth in Finland. From the 3 maternity clinics in Helsinki we chose Kätilöopisto, as it was the closest to our place (we lived 10min walking distance, still we took a taxi from the obvious reasons - all the women who already gave birth, know what I am talking about, he? ;-) ).

In Finland, women prefer to stay at home as long as it is possible and go to give birth at the last minutes (not minutes but hours to be honest, birth usually does not happen in couple of hours). In the hospital we were even encouraged by the stuff to stay at home, breath through the contractions, wait and wait... and only when staying at home feels really impossible, call to the closest hospital and announce that you are coming. 

My contractions started on Monday around 9:45 in the morning. We started to head to the hospital half an hour after midnight, because I started to be really tired from the pain, and contractions were coming every 5 or 4 minutes more than 2 hours. I was so happy to have Robert with me! When we enterd the hospital, they immediattely took care of us and gave us a room. There are no special delivery rooms where they would bring you for the labour itself. Everything happens on one place - waiting and going through contractions, delivering, cleaning and meassuring of the baby, resting. In Kätilöopisto, there are two floors, each with 9 nine delivery rooms. Every room posesses shower room and toilet, hospital bed, TV, cardiotocograph, overball, very simple birthing chair (which are in Finland quite popular),... One room on each floor is also equiped with a special bathing tub. If you care to deliver into water or relieve the pain in the tub, tell them right at the admission, so that they can put you into the room with a bathing tub (or deliver extra inflatable one for you). You can also spend part of the labour in the shower. Regarding delivering into water, it is not as controversial in Finland, as in the Czech republic. You just need to ask for that and bring with you a special cover. It is called "Cover for La Bassine" and in Helsinki you can buy one in the shopping centre Kamppi - on the 3rd floor, in the boutique Be-Be's. It costs 25euro (in the year 2013) and if you do not open it, you can return it and get 100% refund (within one month after your due date). I recommend to have it. You never know beforehand, how you feel and what you want during your labour.

I wanted to use the basine but they did not let me in the end, as they needed to monitor baby during contractions. However, I was able to spend one full hour in the shower and that was very nice (showers in the hospital have a special built in chair, so you can just sit and shower yourself, while breathing and screaming through contractions :-) ).

cover for "La Bassine"
In the delivery room, you have as much privacy as you need. Most of the time you are in the room alone with your partner (or doula that you brought). Nurses are coming and going, checking on you frequently and they are very gentle, quite and supportive. I have very positive experience with the staff of the Maternity clinic in Katilöopisto. (I had spend also 3weeks in the Maternity clinic Naistenklinikka Helsinki, due to complications during pregnancy, therefore can confirm, that all the staff in there is also very friendly and professional!) 

Regarding medical pain relief, there are some possibilities. You can ask for Epidural (and it is quite common, to do so, in Finland), pain killers (injection or pill) and laughing gas. I wanted to be the "super-natural" mother and go through the whole labour fully conscious. However, after the night of dozing off between contractions, it started to get to me, and so I decided to try laughing gas. I tell you, there is nothing more intense, than being in extreme pain and high on the laughing gas. I have never experienced anything like that (maybe I could compare it to the very fruitfull session of a holotrophic breathing). At some point I started to loose track of time, place, whole reality... it was just me, floating in the pain, my own screaming echoing in my head. (To clear things out, after 20hours of labour, they decided to speed things up, broke my water and gave me extra hormone oxytocine to increase my contractions - and there came the pain I was not ready for... :-) ).
post-natal ward, 1

Once the baby is born, it is not out of your sight for a fraction of second - if everything is all right and there is no need for extra medical care. Even then they always take your partner (or your doula) with them and let him/her assist or watch, whatever is happening. Before they transfer you and your little bundle of happines to the different department, you get to spend on your delivery room one or two extra hours - having shower, sleeping or sitting with your baby and partner, having a tea (or coffee) and a snack. I remember that I was amazed how much food they had brought us on the tray. There were cups of tea and coffee for both of us, sandwiches with cheese, ham and vegetables, yogurts...  It is very relaxing that you do not need to leave the place immediately. You get some time to breath and integrate the experience of the labour, before moving on to the new stage of life. I really appreciated this "transition" time we got.

post-natal ward,2
Talking practical stuff, you do not need to bring with you almost anything - just your own slippers, hygiene supplies (toothpaste, toothbrush, shampoo...) and new clothes for you and your baby for the way home. Everything else is provided by hospital. You get clothes for yourself (night gown, nightdress, disposable underwaver...), clothes for your baby (shirts, trousers, caps, as many as you need, as well as napies, pads, sheets...), also sanitary napkins and pads. Food is served 4times a day - warm food is on the menu 2times a day. You pay for all this 32,50euro per day (in the 2013) - in case you are registered in Finland and have KELA card (i.e. health care insurance). Your partner (husband) can stay with you in the hospital whole the time - there are family rooms provided, and you pay only extra 32,50euro per day.

You can also read my article on being pregnant in Finland.

ČESKY:

S porodem ve Finsku mám dobrou zkušenost. Ze 3 možných porodnic v Helsinkách jsme si vybrali Kätilöopisto, která byla v té době nejblíže našemu bydlišti. (Bydleli jsme ve vzdálenosti tak 10minut chůzí, a přesto jsme si nakonec vzali taxík... Ženy, který rodily, pravděpodobně ví, o čem mluvím, co? :-) ).

Ve Finsku ženy většinou zůstávají doma v den porodu co nejdéle a do porodnice jedou až opravdu na poslední minuty. (Teda spíš hodiny, protože porod přece jen několik hodin trvá. Ten náš celkem 25hodin). V nemocnici nás (po telefionu i při prohlídce) povzbuzovali, ať zůstaneme doma i s pravidelnými kontrakcemi, čekáme a čekáme... a až to bude oprvadu nesnesitelné, pak teprve zavolat do nejbližsí nemocnice a ohlásit svůj příjezd.

Kontrakce začaly okolo tři čtvrtě na deset ráno, do nemocnice jsme se vydali asi půl hodiny po půlnoci (když už mě začaly bolest a únava zmáhat a kontrakce přicházely každých 4 až 5 minut). Byla jsem fakt ráda, že mám Roberta u sebe! Hned jak jsme vstoupili do porodnice, ujali se nás a dali nás na pokoj. Ve Finsku nemají speciální porodní sály, do kterých vás na druhou a třetí fázi porodní přesouvají. Všechno se odehrává na jednom místě - kontrakce i čekání mezi nimi, porod, omývání a měření miminka, odpočinek po porodu. V Kätilöopisto jsou dvě patra, na každém je devět pokojů. Každý z nich má sprchu se záchodem, nemocniční postel, televizi, kardiotokograf, overball, jednoduchou porodní stoličku (která je ve Finsku velmi populární),... Jeden z pokojů na každém patře je dokonce vybaven porodní vanou (bazénkem). Do těch větších vám pak na vaše přání mohou donést speciální  nafukovací vanu, ve které pak můžete rodit nebo prodýchávat kontrakce. Pokud si ji pro svůj porod přejete, řekněte to personálu hned jak příjdete do nemocnice (nebo ještě lépe hned jak jim voláte, že jste na cestě). Část svého porodu můžete také strávit ve sprše. Co se týče porodu do vody, není to ve Finsku až tak kontroverzní jako v České republice. Stačí si o tuto možnost v nemocnici říct a s sebou so přinést kryt na porodní vanu. Jmenuje se to "Cover for La Bassine" a v Helsinkách je k zakoupení např. v obchodním centru v Kamppi, v butiku Be-be's. Stojí 25euro (v roce 2013) a můžete ho nepoužitý a neotevřený vrátit. Pokud tak učiníte do jednoho měsíce od předpokládaného data porodu, získate zpět 100% ceny.Doporučuji ho mít u sebe. Předem nikdy nevíte, jak se v průběhu porodu budete cítit a co byste rády.
cover for "La Bassine"

Já chtěla vanu použít, ale nakonec jsem nemohla, protože sestra chtěla miminko monitorovat v průběhu kontrakcí. Za to jsem ale mohla zůstat celou hodinu ve sprše a to bylo fajn (sprchy v porodnici mají dokonce zabudovanou židličku, na které můžete sedět, prodýchávat kontrakce a sprchovat si u toho na bříško a záda teplou vodu).

getting ready for the first bath
Na pokoji máte tolik soukromí, kolik potřebujete. Většinu času jste tam sami s partnerem (nebo dulou, či jinou podpůrnou osobou, kterou jste si přivedly). Sestry přicházejí a odcházejí, pravidelně vás kontrolují a jsou velmi příjemné, tiché a podpůrné. S personálem v Kätilöopisto mám velmi pozitivní zkušenost. (Kvůli komplikacím během těhotenství jsem strávila 3 týdny v nemocnici Naistenklinikka, a tak mohu prohlásit, že stjeně příjemný a profesionální personál mají i tam).

Co se týče tišení bolesti, k dispozici je samozřejmě Epidural, pak léky proti bolesti (injekce i tablety) a rajský plyn. Chtěla jsem si prožít porod co nejpřirozenější, a tak jsem si řekla, že tyto možnosti využiju jen pro krajní případ. No, po noci proklimbané mezi kontrakcemi, už jsem toho začínala mít dost, a rozhodla jsem se zkusit rajský plyn. Řeknu vám, není nic intenzivnějšího, než prožívat obrovskou bolest a být sjetá rajským plynem. Nikdy jsem nic takového nezažila (přirovnala bych to možná k takovému hodně plodnému holotropnímu dýchání). V určitou chvíli jsem dokonce ztrácela pojem o čase, prostoru, celé realitě... byla jsem to já, plovoucí ve všeobímající bolesti, vlastní křik, ozývající se mi v hlavě. (No abych to objasnila, po 20 hodinách kontrakcí se personál nemocnice rozhodl proces uspíšit, píchli mi plodovou vodu a dali nitrožilně hormon oxytocin, aby zintenzivnili kontrakce - a tehdy přišla bolest, na kterou jsem nebyla připravená... :-) ).

cardiotocograph
Ve chvíli, kdy se miminko narodí, nemáte ho z očí ani na chviličku - pokud je tedy všechno v pořádku a není třeba speciálního lékařeského ošetření. I v tom případě však berou s sebou Vašeho partnera (nebo dulu) a nechají ho asistovat či přihlížet. Před tím, než Vás a Váš uzlíček štěstí přesunou na poporodní oddělení, máte možnost si odpočinout přímo na porodním pokoji - dát si sprchu, převůéct se, zdřímnout si a najíst se. Pamatuju si, že jsem byla úplně ohromená, kolik jídla nám přivezli na podnose. Byly tam dva hrnky čaje a kávy, chleby se sýrem, salámem a zeleninou, jogurty,... vše pro mě i pro Roberta. Je moc příjmné, že nemusíte místo opouštět hned po porodu. Máte extra čas na oddech a integraci zážitku, který se právě odehrál. Tenhle malý přechod mezi porodem a "novým" životem jsem moc ocenila.

Co se týče praktické stránky, do nemocnice nepotřebujete téměř nic, pouze vlastní přezůvky, hygienické potřeby (zubní pasta a kartáček, šampon a sprchový gel) a oblečení pro sebe a pro miminko na převoz domů. Vše ostatní máte k dispozici od nemocnice - oblečení pro vás (supervelké noční košile s rozpínáním až na břicho a nemocniční župany, i síťované kalhotky :-)), oblečení  a vše potřebné pro miminko (košilka, dupačky, čepička, tolik, kolik potřebujete, stejně tak plenky, podložky, povlečení na postýlku...), a také hygienické vložky a vložky do podrpsenky. Jídlo se podává 4krát denně - dvakrát denně teplé jídlo. Za to vše platíte 32,50euro denně (v roce 2013) - v případě, že jste ve Finsku registrováni a máte tzv. KELA kartu (tedy zdravotní pojištění ve Finsku).
Váš partner s Vámi může zůstat v nemocnici po celou dobu - k dispozici jsou tzv. rodinné pokoje, za které nehradíte žádný příplatek, pouze 32,50euro denně za jídlo pro partnera.

Taky si můžete přečíst můj článek o těhotenství ve Finsku.

3 comments:

Jitka Kořínková said...

Krásně jsi to popsala! Více takových článků :)...
Nechceš ho poslat na nějaký portál o porodech a porodní péči?
Jitu

Jitka Kořínková said...

Hezký článek!! :)
Pošli to na nějaký portál o porodech, kterých je v ČR mraky...porody se teď hodně diskutují.

Vendula said...

Díky, Jitulko! Stalo se. ;-) Zůstaň ve spojení! :)