15/08/2014

Parking in Helsinki / Parkování v Helsinkách

park 'n display machine - coins only!
Practical recommendations on parking in Helsinki - plus our favourite places.


Praktická doporučení ohledně parkování v Helsinkách - plus naše oblíbená místa! 
(Česky níže)

Parking in Helsinki is wide topic, that deserves one chapter for itself. In general I recommend to park further from the city centre and use public transport instead. In the city centre (around Kamppi, Rautatientori, etc.) is parking quite expensive (up to 4euro per our in the street, over 5euro per hour in the sheltered parking lot - i.e. Kamppi - 5,60euro per hour - in 2014) and also limited to one hour (or 30minutes). It is very annoying coming every hour to pay new parking ticket. Nevertheless, it is worth it. Fine is no less then 60euro (in 2014).

We are for instance parking at the parking place close to Velodromi (Google map) which is free at the weekends (and on holidays) and between 17:00 and 9:00. Otherwise you pay 1euro per 1hour. It is an openair parking, also suitable for trucks. Close by you can fetch a tram or bus to the city centre (Pyöräilystadion station). Ten minutes walking distance is Pasila train station.

Another free well positioned parking place is situated very close to the Herttoniemi metro station. It is covered, free (24hours per day, 7 days per week), but also almost all the time occupied. You need to be really lucky to get there (However, it is worth a shot thanks to the great positioning). I do not recommend you to use the parking lot next to the shopping centre Hertta (K-market) instead. It is tempting, large and free parking, but you can use it only for 2hours - they have installed security cameras all around it and punish longer parking severely - 60euro (in 2014). 

A note from  2017: My ultimately favorite parking place is right now right under Siilitie metro
You can stay there 24hours and it is for free. Slightly difficult to get there (you are crossing a pavement at some point) but there are always couple of free spots. And if not, you can use another public parking lot just about 50 to 100 metres further on the street.

Regarding  general conditions, paid parking applies in the zones surrounding centre city from Monday-Friday between 09.00-19.00 hours. Parking rates : € 2.00 (zone 2, in 2014) and € 1.00 (zone 3, in 2014) per hour. Tickets can be purchased at park 'n display machines, R-kioski or fuel stations. On-street parking is always well marked, however only in Finnish. 
Park 'n display machines receive coins only. It does not give back change.

Note from 2017: There are new vending machines available in Helsinki, where you can pay with your credit card. Not all of them, but still, it is great :)

park n' display
Vain kauppakeskuksen asiakalle (see the picture above) - only for customers of the shopping centre. If you track in the sign words vain (=only) and asiakas, asiakalle, atp. (=customers, for the customers,...), parking place is available only for customers of the building situated next to it (typically library, police station, shopping centre, hospital or health centre, etc.). It is usually limited up to 2 or 3 hours and you should display behind your windshield "parking disk" (in Finnish Pysäköintikiekko) with the stated time of your arrival (see picture on the left). You can usually buy them in the bigger supermarkets such as Alepa, K-market or S-market, placed typically close to the cash registers.

Varattu - reserved, hence not avalaible for free parking. Usually around houses and block of the flats. You can find the same sign on the tables in restarurants.


Check www.car-parking.eu for the list of chargable parking lots in Helsinki (webpages and maps included).

ČESKY:


park 'n display machine - coins only!
Parkování v Helsinkách je kapitola sama pro sebe. Obecně doporučuji zaparkovat někde dál od centra a dopravovat se dále městskou hromadnou dopravou. V úplném centru (okolo Kamppi, Rautatientori, atp.) je jednak parkování dost drahé (až 4eura na hodinu na ulici, v krytém parkovišti dokonce přes 5eur na hodinu - jako třeba v Kamppi - 5,60euro na hodinu - v roce 2014) a často limitováno na maximálně 1 hodinu (někde i pouhých 30minut) - asi si představíte, jak otravné je chodit každou hodinu kupovat nový parkovací lístek...no vyplatí se to. Pokuta za špatné parkování nebo za neplacení parkovného je 60euro (v roce 2014).

My například parkujeme na parkovišti u Velodromi (odkaz na mapu Google), kde se platí ve všední dny od 9.00 do 17.00 (1euro na hodinu), jinak je parkoviště zdarma. Není kryté. Místo je vhodné i pro nákladní auta a kamiony. Kousek od tohoto parkoviště jezdí autobusy do centra, tramvaje (zastávka Pyöräilystadion) a deset minut chůzí je vzdálena i vlaková zastávka Pasila.

Další dobré parkovací místo je v Herttoniemi, kousek od stanice metra. Je kryté, zcela zadarmo (24hodin 7dní v týdnu), nicméně také skoro pořád obsazené. Rozhodně nedoporučujeme déle parkovat u místního obchodního domu Hertta (K-market). Je to lákavé, protože parkoviště mají veliké, no mají parkování omezeno na dvě hodiny maximálně, a všude kolem jsou nainstalovány kamery. My tam parkovali jen jednou víc než dvě hodiny a dostali jsme pokutu 60eur.

Poznámka z roku 2017: Mým ultimátně nejoblíbenějším parkovacím místem se stalo 24hodinové parkování hned u metra Siilitie. Je zdarma a schované pod mostem metra. trochu blbě se tam najíždí, přes chodník, ale je tam vždycky pár míst volných. A pokud náhodou ne, hned pár desítek metrů vzdálené je další větší veřejné parkoviště.

Co se týče obecných podmínek, parkování pro veřejnost je vždy dobře označeno, nicméně nápisy jsou pouze ve Finštině.
Parkovací automaty přijímají pouze mince. Vhodíte peníze a na obrazovce se vám ukáže, do kolika hodin budete mít parkování hrazeno. Automat mince nerozměňuje.

Poznámka z roku 2017: V Helsinkách už jsou k dispozici i parkovací automaty, ve kterých lye platit platební kartou. Ne ve všech, ale i tak je to super! :)

Vain kauppakeskuksen asiakalle - pouze pro návštěvníky obchodního centra. Pokud se v označení obejví slovo vain (= pouze), asiakasasiakalle, atp. (= zákazník, pro zákazníka,...), parkoviště je určeno pouze pro zákazníky budovy, před níž se nachází (obchod, knihovna, policie, nemocnice či zdravotní středisko, úřad, aj.). Na značce bývá většinou uvedena i maximální možná doba parkování. V případě, že používáte podobné parkoviště (tedy časově omezené), nezapomeňte na přední sklo vystavit plastové "parkovací hodiny" (finsky Pysäköintikiekko) uvedeným časem příjezdu. Můžete je koupit v každém větším obchodním domě (např. S-market, K-market, Lidl či Prisma), bývají vystavené u pokladen (viz obrázek níže)

Varattu rezervováno, není volné k parkování. Většinou bývá u parkování v obydlených oblastech. Stejný nápis najdete i v resturaci, na stolech s rezervací.


Seznam placených parkovišť včetně odkazů na intenetové odkazy a mapy najdete na webové stránce www.car-parking.eu. (v Angličtině).

No comments: