14/09/2014

Peeing on public / Čůrání na veřejnosti

In Finland a common act. Do you want to know more?


Ve Finsku běžná věc. Chcete si o tom přečíst více?
(Česky níže)

It is quite common to do so in Finland; men, women, children... spring, summer, autumn or winter.
You can just have a walk around the city and be sure to meet/see/explore at least 3 drunk or sobber people peeing publicly - at the tree or a random wall, next to the tram stop, to the sea... Truth is that subways and public elevators are the smelliest places in Helsinki. Not very pleasant for mothers with strollers, I must say.

And that is despite a well equiped and arranged public toilets all around the place (in my case Helsinki, I cannot talk about other bigger Finnish towns). You find them all around the city centre - green two door cubicals - on the left free entrance urinal (easy to use even for women), on the right 50cents fee and fully equiped clean flush toilet (with enough space for two strollers or a wheelchair; toilet paper and paper towels present).
stop peeing

But who am I to judge, in the Czech republic we do it either. Even in Prague! :-)

However, Finns had realized that it was starting to be too much and created a special campaign against peeing on the public. It was two years ago. Hard to say if it changed anything.

Note to the picture
Kusi is a finnish noun, a colloquialism for pee. Those white sailor hats are typically worn buy Finnish highschool graduates.

ČESKY:

Ve Finsku je běžné čůrat na veřejnosti; muži, ženy, děti.. na jaře, v létě, na podzim, v zimě.
Prostě se jen projděte po měste a buďte si jisti, že potkáte minimálně 3 opilé či střízlivé osoby močící veřejně - u stromy, u zdi, vedle tramvajové zastávky, do moře... Po pravdě, podchody a veřejné výtahy (v metru, na vlakových nádražích, atp.) jsou nesmradlavější místa v Helsinkách. Žádný med pro matky s kočárky, řeknu vám.

free public toilets at Siilitie metro in Helsinki

A to i přesto, že všude po městě (v mém případě po Helsinkách, jiná města tak dopbře neznám) jsou rozmístěny dobře vybavené a čisté veřejné toalety - zelené dvoudveřové budky - vlevo zdarma pisoár (dobře využitelný i pro ženy), vpravo za poplatek 50centů čistý a prostorný splachovací záchod, kam se pohodlně vejdou dva kočárky či kolečkové křeslo. Toaletní papír a papírové ubrousky na ruce tam většinou taky najdete.

No, těžko to budu nějak přísněji soudit...my Češi to taky děláme. Dokonce i v Praze! :-)

Každopádně Finové si před dvěma lety řekli, že je to začíná být neúnosné a vytvořili docela vtipnou kampaň. Těžko říct, jestli něco změnila. :-) Obrázek přikládám.

Poznámka k obrázku:

Kusi je finský výraz pro moč, ovšem hovorově... a ty bílé námořnické klobouky na obrázku nosí středoškolští absolventi.

No comments: