12/09/2014

Rakkautta & Anarkiaa

Ten-day film festival that you really must visit. In September!


Desetidenní filmový festival, který rozhodně musíte navštívit. Už teď v září!

(Česky níže)

Here it comes. Shopping for tickets for a film festival Rakkautta & Anarkiaa is here. Yeee!
If you are planning to visit Helsinki in the middle of September, you must not miss the incredible event. This year's 27th is organized from 18th to 28th September. 

Topic of the movies is clear - love (fin. rakkaus) and anarchy (fin. anarkia), ideally both together. We have not missed a single year, since I had moved to Finland; and we always found our favourites.


You can usually see movies which you would not see in the ordinary theaters; many different culturs and nations are represented, even a czech movie can be seen. For me the offer was always too wide, hence had real difficulties to choose.


Films are screened in different cinemas all around Helsinki city centre - starting from a Finnkino branch (there are always couple of projection rooms reserved), to the small and cosy rooms Dubrovnik and Andorra in the bar Corona. (This bar is worth visiting anyhow. They have good beer and a billiard.) Also Bio Rex and  kino Engels are usually part of the festival.

We recommend to reserve and buy tickets in advance. They are sold out very fast. One ticket costs 8euro. The price surprisingly had not changed since 2011.

So, are you coming? Which movie caught your attention?

More on the official webpage - hiff.fi.

ČESKY:

A je to tady. Začíná nakupování lístků na filmový fetsival Rakkautta & Anarkiaa. Jupí!
Jestli se chystáte v půlce září do Helsinek, nenechte si ujít tuhle úžasnou záležitost. Letos již 27.ročník; koná se od 18. do 28.9.2014.

Tématika promítaných filmů je jasná z názvu festivalu - láska (fin. rakkaus) a anarchie (fin. anarkia), ideálně obojí najednou. Nenechali jsme si jej nikdy ujít a vždycky jsme si tam našli svoje.

Často jsou promítány filmy, ke kterým se v kině spíše nedostanete; kulturní rozpětí je značně široké a většinou bývá zařazen i český zástupce. Přiznám se, že pro mne je nabídka až příliš široká, pokaždé jsem nevěděla, jak a podle čeho si vybrat.

Filmy jsou promítány v různých kinech Helsinek - od velkého Finnkino které má pro festival vyhrazeno několik sálů, až po malé a komorní sály Dubrovník a Andorra v baru Corona (ten vůbec stojí za návštěvu! Mají tam dobré pivo a kulečník) Dále bývá součástí festivalu Bio Rex a kino Engels.

Lístky doporučuju kupovat co nejdříve, hodně rychle jsou vyprodány. Jeden lístek stojí 8eur. Cena se kupodivu za poslední tři roky nezměnila.

Tak který film vás zaujal? Chystáte se?


Více na oficiálním webu - hiff.fi

No comments: