10/08/2014

Vitamins / Vitamíny

Short note about vitamin supplies in Finland.


Malý postřeh o vitamínových doplňcích ve Finsku. 
(Česky níže)

From obvious reasons, every Finnish household is well stored with vitamin supplements. Some of them (such as vitamin D3) they consume throughout whole year. Some of them more during winter or cold and rainy autumns and springs.

D3-vitamin is in Finland very well promoted vitamin supplement. Government makes sure that public (adults as well as children) is well aware of the need. Couple of weeks ago had a phone call from a producer of vitamin supplement. They were asking me how much D-vitamin I use and how frequently, of I give it to my child,...at the end made sure to tell me, what is recommended and why and offered me yearly supply of D3-vitamin for a very affordable price. Doctors are also constantly promoting it - for example infants ought to take 10micrograms per day starting from the age of 3weeks. One must admit that the need is understandable - winter takes half a year and there is not much sun by that time.

Multivitamin is well known in the Czech republic, too. Finns use it as a capsules or tablets, as well as sweet syrups, fizzy vitamin drinks, or jelly "candies" (i.e. SANA-SOL).

A note from 2017: Babies and toddlers are getting D-vitamine supplement  (in drops) in Finland for the whole year, unlike in the Czech republic.

ČESKY:

Ve Finsku vitamínové a jiné doplňky dost letí a každá správná finská domácnost má v rukávu pořádnou zásobu. Některé (jako vitamín D3) konzumují po celý rok. Jiné zase hlavně během zimy nebo za ošklivých a studených jar či podzimů.

Tak třeba vitamín D3  je ve Skandinávii hodně propagovaný vitamín. Ve společnosti se dbá na to, aby byli lidé informování o jeho potřebě (jak děti tak dospělí). Nedávno jsem měla telefonický rozhovor s výrobcem vitamínového doplňku, který zjišťoval, jak jsem obeznámena s tímto vitamínem, zda vím, kolik jej denně spogtřebuju, zda jej užívám a byla mi nabídnuta roční zásoba za velmi velmi dobrou cenu. Stejně tak lékaři dbají na to, aby novorozenci od 3 týdnů života dostávali vitamín D v kapkách, a neustále to maminkám připomínají. Ono není divu, když tam zima trvá půl roku a za tu dobu sluníčko moc nesvítí, že?

Multivitamíny známe i my v ČR. Ve Finsku letí jak kapsle a tablety, tak sladké sirupy, šumicí nápoje a dokonce i multivitamíny v podobě gumových medvídků (např. značka SANA-SOL).

Poznámka z roku 2017: Miminka a batolata dostávají ve Finsku doplněk vitamínu D (v kapkách) po celý rok.

No comments: