30/12/2017

Lasten kaupunki Helsinki

One of the greatest places for kids in Helsinki...Free entry!.


Jedno z nejlepších míst pro děti v Helsinkách... Vstup zdarma!
(Česky níže)

Only couple months ago I have discovered this interactive museum for children, which lies right in the centre of Helsinki (at Senaatintori, just across from the White Church). I cannot understand how I could have lived without it. :) Especially when there is cold and wet outside and I need to kill some time with children in Helsinki.

It is a two-floor house divided into thematical rooms filled with things to do and try - such as a shoemaker workshop, old fashioned  grocery store, school class, ... on the upper floor you can see exhibition of toys and children can play there with a huge doll house or wooden toys.

Looks so ordinary from the outside
In one of the rooms children can even dress up and play a theater.

I especially like the room called Mummola, which is basically a retro flat (kitchen and living room), where you can meet actual mummo (grandma), who is very sweet and friendly and interacts with her guests.

You know what? Pictures talk for themselves. I am including as many as I can.

Check out their webpage (the address is Aleksanterinkatu 16-18, Helsinki) and go for a visit. It is worth it!


entrance
ČESKY:

Pouze před několika měsíci jsem objevila toto úžasné interaktivní muzeum pro děti, které leží v centru města (u Senaatintori, hned naproti "Bílému kostelu"). Nechápu, jak jsem bez něj doteď přežívala. :) Zvláště když je venku zima a mokro a já nutně potřebuju zabít čas s dětmi v Helsinkách.

lobby downstairs
Jedná se o dvoupodlažní dům rozdělený do tematických místností plných zajímavostí, které děti mohou vyzkoušet - najdete tam například obuvnickou dílnu, staromódní obchod s potravinami, školní třídu, ... v horním patře je výstava hraček, ve které si děti mohou pohrát s obrovským domem pro panenky nebo s dřevěnými hračky.

V jedné z místností se dokonce mohou děti obléknout do kostýmů a zahrát si divadlo.

Obzvlášť se mi líbí pokoj Mummola, který je v podstatě retro byt (kuchyň a obývací pokoj), kde se můžete setkat s opravdovou mummo (babička), která je velmi milá, přátelská a se svými hosty si ráda popovídá.
shoemaker

A víte co? Fotky mluví samy za sebe. Přidávám jich, kolik jen můžu.

Podívejte se taky na jejich webové stránky (adresa je Aleksanterinkatu 16-18, Helsinky) a jděte se tam podívat. Stojí to za to!




horseride

:))))

relaxing corner for reading and playing puzzle

doll house and wooden toys

doll house

Mummola

Mummo Liisa

Mummola

Mummola

right under nose of Saint Nicholas :)


1 comment:

Anonymous said...

Teda to vypadá fakt super. Finská kultura se mi hodně líbí. Dokonce jsem kdysi sháněl dětské koberce s Mumínky, protože naše děti si je taky zamilovaly. No, jako těžko dostupná záležitost u nás. Přijde mi, že u nás to moc nerezonuje. Přitom je to tak super pohádka, která v sobě nese i velkou část poučení.