02/10/2012

Coffee / Káva

Something unmistakably Finnish.

Něco, co k životu Finů neodmyslitelně patří.
(Česky níže)

If Czechs are champions in drinking of beer, Finns are champions in drinking of coffee. 


I have a courage to claim, that a coffee machine is the most used kitchen device in the Finnish household. They drink it in the morning, for a brunch, after lunch, in the afternoon, in the evening, before they go to sleep... sometimes even seven times a day. But it does NOT mean that they drink the high-quality or the good coffee.
Juhla Mokka (in translation "Party Mokka"), Kulta Katriina ("Golden Catherine") or Presidentti ("President") - those are the most common and affordable coffee brands. Most of the brands are labeled with a special "counter" (strength of coffee 1 to 5 - number 5 is the strongest one). I have not seen here a coffee stronger than 3, and most of the Finnish coffees are marked as 1 or 2. In my opinion, if you travel to Finland to taste a good coffee, you'll be disappointed. But still you should try it - as a cup of coffee is plainly part of the Finnish culture. As Robo said: "If you want to lure somewhere many Finns, offer them free coffee."

Interesting remark from the practice - if you order a coffee in the restaurant or cafeteria (kahvi, coffee), you will get a filter coffee - and you pour it yourself from a glass kettle placed on a heater. Usually it is possible to re-fill (without paying extra fee), which is nice.

Anyway, if you want to have a different type of coffee (not a filter one), order directly presso, café laté or cappuccino.

ČESKY:

Pokud jsou Češi přeborníci v pití piva, pak Finové jsou přeborníky v pití kávy. 

Dovoluji si tvrdit, že kávovar je nejvyužívanější elektrický spotřebič ve finské domácnosti. Finové pijí kávu ráno, dopoledne, odpoledne, večer, před spaním... někdy až sedmkrát denně. To však vůbec neznamená, že pijí kávu dobrou nebo kvalitní.
Juhla Mokka (v překladu "Party Mokka"), Kulta Katriina ("Zlatá Kateřina") nebo Presidentti ("Prezident") - to jsou asi nejběžnější a cenově dostupné značky. Na zadní straně kávy většinou najdete "počítadlo" (síla kávy 1 až 5 - jedničkou je označena nejslabší.) - ještě jsem nenarazila na kávu silnější než 3. Většina finských káv se pohybuje mezi 1 a 2. Myslím, že pokud jedete do Finska za kávou, asi budete zklamaní. No nicméně si tento zážitek nenechte ujít - káva je prostě součástí finské kultury. Jak řekl Robino, pokud chcete někam nalákat hodně Finů, nabízejte kávu zdarma.

Zajímavý poznatek z praxe - Pokud si v kavárně objednáte kávu (kahvi, coffee), dostanete hrnek, do kterého si sami nalijete překapávanou kávu položenou na vyhrazeném místě ve skleněné konvici na ohřívači. Ve většině kaváren platí možnost "re-fill", můžete si tedy sami doplnit další hrnek, aniž byste znovu platili.


Pokud chcete fajnovější kávu, objednávejte rovnou presso, laté nebo cappuccino.

1 comment:

Anonymous said...

Kava Kava pochodzi z Pacyfiku i należy do pieprzonej rodziny. Pochodzi z Piper methysticum. Jeśli nie znasz Kava Kava Sklep i chciałbyś o tym wiedzieć, to ten artykuł przyda Ci się podczas wizyty: