19/12/2012

What is a Henkilötunnus? / Co je to Henkilötunnus?

Finnish Social Security Number. How does it look like, what is it for, plus interesting weblinks.

Obdoba našeho rodného čísla. Jak vypadá, k čemu slouží a zajímavé odkazy.
(Česky níže)

Henkilötunnus, translated as a "personal number", is a code which you gain while registering into the finnish statistical system. This registration is required if you plan to stay in the country more than 1 year. (More information in the artical Registration of ...).
It is a ten-digit code - first 6 digits are derived from your date of birth, other 4 characters (3 numbers and 1 letter, or 4 numbers) are given to you. It can look for example like this: 311284-546B in case of a person born on the 31st December 1984. 
In practice you use this code almost everytime you deal with any official institution or when you arrange something - register office, tax office, post, doctor or hospital, employer, library, ... Under this number there is .. entire history of your life in Finland.  Some of these institutions are linked between each other, some of them save their data independent.
In case you do not have this code (you are not registered), life in Finland is not easy. You cannot arrange a bank account or internet at home; you get library card just for 6 month period. You use it almost everywhere - like a magic formula that shows to the people around that you are not just a random foreign passer-by, but you belong to Finland.

Interesting information:
  • Personal identification number was introduced in Finland in the 1960s.
  • In fact, it is ELEVEN-digit code. The dash between first 6 and last 4 numbers sais, that the identified person was born in the 20th century. If he/she was born in the 19th century, numbers would be divided with "+" and if it was 21st century, it would be letter "A". In other cases it would be 311284+246B or 311210A246B.
  • Last digit is chosen using a special table in a complex calculation (by computer).
More information on:
ČESKY:

Henkilötunnus, v překladu "osobní číslo", je kódem, který získáte po registraci do finského statistického systému. Registrace je povinná, v případě, že plánujete v zemi zůstat více než 1 rok.  (Více informací najdete v článku "Registrace pobytu"). 
Jedna se o desetimístný kód - prvních šest míst je odvozeno z vašeho datumu narození, další 4 znaky (kombinace 3 čísel a písmene nebo 4 čísel) jsou Vám přiděleny. Číslo tedy vypadá např. takto: 311284-246B pro osobu, která se narodila 31.prosince 1984.
Tento kód pak uvádíte téměř ve všech oficiálních institucích a případě, když něco zařízujete - na magistrátě, v bance, na poště, u lékaře, u zaměstnavatele, na daňovém úřadě, pokud zařízujete internet, v knihovně,... Pod tímto kódem se postupně ukládá celá historie vašeho pobytu ve Finsku. Některé z těchto institucí jsou propojeny databází - magistrát, daňový úřad a pošta. Jiné jsou na sobě nezávislé. Sama tak úplně nemám představu, jak je co propojeno a které informace jsou tedy komu přístupné.
V případě, že tento kód nemáte (nejste registrováni), život ve Finsku není lehký. Nemůžete si zařídit bankovní účet či internet na doma, kartu v knihovně získate jen na 6 měsíců,... Osobní číslo henkilötunnus po vás chtějí v podstatě na každém kroku. Je to taková magická formule, která všem okolo říká, že nejste jen náhodný kolemjdoucí cizinec, ale patříte mezi ty oficiálně žijící ve Finsku.
Zajímavosti:
  • Osobní identifikační číslo bylo ve Finsku zavedeno v 60.letech 20.století.
  • Jedná se vlastně o JEDENÁCTIMÍSTNÝ kód - pomlčka uvedena mezi datem narození a dalšími 4místným kódem udává, že identifikovaná osoba se narodila ve 20.století. V případě osoby narozené v 19.století je nahrazena znaménkem "+", a v případě 21.století písmenem "A". Číslo tedy může vypadat i takto: 311284+246B nebo takto: 311210A246B.
  • Poslední charakter desetimístného kódu je přiřazován pomocí speciální tabulky a složitého výpočtu, který provádí počítač.
Pro další informace doporučuji tyto odkazy (odkazy ve Finštině doporučuji zadat do http://translate.google.com)

No comments: