25/11/2012

I (heart) FI

Some personal thoughts about moving to Finland (and abroad in general).

Pár osobních myšlenek a pocitů na téma stěhování do Finska (a do zahraničí vůbec).
(Česky níže)

I hadn't thought of what it is like to be an expat (ie. expatriot, person that lives abroad, out of the country of his origin), until I have moved to Finland. 
Of course, you can read article in the newspaper, watch some heartbreaking or shocking documentary movie or talk to people living abroad,... but you will not understand what it is all about, until you are standing in those very same shoes.

It is really unimaginable feeling, that had suprised me a lot... You cannot transfer it by words. I could write about it thousands of lines and still you would not be prepared for it by reading them. It seems as the step of moving abroad is confronting us with our deepest fears and shadows, pointing out our weaknesses. I say, if you want to get to know yourself, move abroad (and don't buy a ticket back). Not knowing, how long are you going to stay there is making your experience much more intense.  
But why do people move into other countries? Because of love, work, adventure, or the inner feeling that says "There is your place"...?

It may seem incredible, but I have discovered that people usually move to Finland for love. 
I have read an article in English newspapers, and it said that every second marriage sealed in Helsinki is between a Finnish and a foreigner. 
I myself met plenty of foreigners that ended up in Finland - and at least two thirds of them moved in because of their husbands, wives, girlfriends or boyfriends....and at least one third of them keep on living in Finland because of their children (even though their marriage had been divorced or relationship broke up).

One of my friends (not Finnish) thinks that this is happening because Finns love to travel and explore other countries and cultures, but they hardly ever move out of Finland. They feel secured here and know where is their home. That's why they always get back. I do not know if that is ultimately true, but consider it to be very remarkable note...

Anyway, do WE know where is OUR place and where do we feel home? Sometimes you just need to fly out of the home nest to find out where is your HOME.

ČESKY:

Dokud jsem se nepřestěhovala do Finska, nikdy mě nenapadlo přemýšlet nad tím, jaké to vlastně je, být cizincem v zemi, ve které žiju. V novinách si samozřejmě přečtete články a výpovědi jiných lidí, podíváte se na srdcerYvný nebo drastický dokument, popovídáte si s lidmi, co to zažili...ale říkám vám, že pochopit, jaké to doopravdy je, se vám podaří, až když to zažijete vy sami, na vlastní kůži.

Nepopsatelný pocit, který mě zaskočil tak, jak jsem to nečekala...a je to slovy zcela nepřenositelné. Mohla bych o tom napsat tisíce slov, a přitom bych vás na to ani v nejmenším nepřipravila. Jako by nás právě tento krok konfrontoval se sebou samými...s našimi největšími strachy, s našimi slabostmi a stíny... Pokud se chcete poznat, odstěhujte se do cizí země...a nekupujte si hned zpáteční letenku. Vědomí toho, že nevíte, jak dlouho tam vlastně zůstanete činí zážitek o to více intenzivnějším. 
Nabízí se tedy otázka, proč se vlastně lidé stěhují do jiných zemí. Za láskou, za prací, za dobrodružstvím, z vnitřního popudu a hnutí srdce či mysli, které mu říká "Jdi tam, tam je tvé místo"...?
Ač je to možná někomu k smíchu, nebo to zní neuvěřitelně, já jsem zjistila, že do Finska se cizinci stěhují za láskou. 

Četla jsem před nějakou dobou článek v anglických novinách, v němž autor uváděl, že každé druhé manželství zpečetěné v Helsinkách, je uzavřeno mezi Finem a cizincem. 
Já sama jsem se potkala s desítkami cizinců, kteří se zde ocitli a zakořenili... minimálně tři čvtrtiny z nich sem přijeli za přítelem, přítelkyní, manželem, manželkou...a taková třetina z nich ve Finsku nadále zůstává převážně kvůli rodině, nebo dětem (v případě, že je manželství už rozvedeno).

Kamarádka (ne Finka) zastává názor, že do Finska se stěhuje tolik cizinců za manželstvím, protože Finové sice rádi cestují a objevují jiné země a kultury, ale nechtějí se stěhovat pryč z Finska. Ví, kde je jejich doma, a toho se drží. 
Nevím, co je na tom pravdy... ale jako postřeh mi to příjde zajímavé. 


Víme vlastně i my, kde máme doma, a kde je nám nejlépe? Někdy člověk prostě musí vyletět z rodného hnízda, aby poznal, kde je jeho doma.

No comments: