26/09/2011

People / Lidé

Finns and an eye contact on the street.


Fini a oční kontakt na ulici.
(Česky níže)

Have you heard of team-building game called "The Finnish Bus Stop"Participants are standing at bus stop and their task is to wait for the bus and did not look into each other's eyes. If you look into eyes of other participant, you are out of game. Winner is the one who remains standing at the bus stop.

I guess this is like Finland. People are not watching into each other's eyes. As if they did not register each otherAs if they were walking down the street completely alone. Some English man who lived here for two years, told me an interesting story. Once he was going down the street and saw two men going against each other. Neither one looked around, and so they ran into each otherIt took a few seconds before they both collected they staff and continued in their ways - not looking at each other for a brief second...

I have a favorite game ... When I go down the streetI imagine that I'm invisible. The illusion is perfect. If I want, almost no one is looking at me:-)

ČESKY:

Slyšeli jste o team-buildingové hře "Finnish Bus stop" (Finská autobusová zastávka)? Účastníci stojí jakože na autobusové zastávce. Jejich úkolem je čekat na autobus a po celou dobu se na nikoho nepodívat. Pokud se někomu podívate do očí, vypadáváte ze hry a ze zastávky. Vyhrává ten, který zůstane stát na zastávce aniž by se s někým střetl pohledem.
Tak asi takové je to ve Finsku. Lidé se jeden druhému nedívají do očí. Jako by jeden druhého vůbec neregistrovali. Jako by po ulici kráčeli sami. Nějaký Anglličan, který tady žil dva roky, mi vyprávěl zajímavou historku. Šel po ulici a viděl dva muže jít proti sobě. Ani jeden se nedíval kolem sebe, a tak do sebe narazili. Trvalo několik vteřin, než se oba posbírali, zvedli a odešli kadý svým směrem - jeden na druhého se za celou dobu ani na vteřinu nepodíval...
Mám takovou oblíbenou hru... Když jdu po ulici, představuju si, že jsem neviditelná. Iluze je dokonalá. Pokud nechci, téměř nikdo se na mě nepodívá. :-)

2 comments:

Anonymous said...

Hahaha. :) No, asi to ve skutečnosti tak vtipné není. Ale vzpomněla jsem si na vyprávění jedné Finky o tom, jak chodí Finové po horách. Chodí rádi sami, takže takový Fin jde sám... den, dva, tři... a pak uvidí v dáli člověka. Je celý rozrušený, protože už tři dny neviděl živou duši a říká si, páni, někoho potkám, co bysme si tak mohli říct, odkud asi jde, jak dlouho, jak se má, ...
Když se pak konečně potkají, oba jen zamumlají "čau" a rychle pokračují každý svou cestou. :)
(EvaH :) )

Vendula said...

Asi tak nejak, zlati. ;-)))

A pak je jeste jeden vtip... sedi dva Finove u piva. Daji si jedno pivo, mlci a pijou, daji si druhe, mlci a pijou, daji si treti, mlci a pijou... kdyz dopijou to treti, ten jeden se zepta:"Dame si ctvrte pivo?" Druhy se na nej povida a rika: "Tak pijeme nebo kecame?"
:-D