19/09/2011

Forest and other fruit / Lesní a jiné ovoce

Berrypicking - perfect fun activity for the end of Finnish summer.

Sběr lesních plodů - ideální zábava na konci finského léta.
(Česky níže)

In Finland you can have lot of fun ... and if you are interested in fruits, more specifically organic strawberries, I recommend you to visit one of the "strawberry farms" (mansikka Luomu).
When we visited one of those farms, I was completely fascinated. You come there and pick up strawberries yourself. The price of such strawberries is mostly quite higher in the market or supermarket, but quality and an organic origin is guaranteed. In addition you can also meet very interesting people.
We found two of those farms (one smaller and one larger) around 8km far from Kerava and went there several times by bikes ... nice and practical trip.
Strawberry season culminates here in late July and June. Then comes the blueberry season, which lasts until the beginning of August and in the end raspberries, cranberries, and finally the mushrooms are comingOoo! :-)
You can pick blueberries in the forest. When we went there at the end of July (to the countryside), we brought 25 liters! I suggest you to be careful about snakes. They're the same types of snakes as in Czech Republic here, but in larger quantities. I already saw lively and very brisk Viper here. Very nice and very intense experience. Twenty minutes after that I felt like a fool - each clump of grass in front of me and smaller bushes beside me were dangerous and potential hiding places for other sizzling snakes... Robo had fun.

Wild strawberries can be found here too. But I can not confirm that. What we had gathered would fit into two small hands. 

As for the mushrooms, this year it was really mushroom paradise. Because most Finnish people collect completely different mushrooms than we are, they had enough time to grow up into incredible sizes. :-)  
So, good luck with collecting and good appetite afterward. 

ČESKY:

Ve Finsku se dá dělat spousta zábavných věcí... a pokud vás zajímá ovoce, přesněji řečeno bio-jahody, doporučuju navštívit některou z "Jahodových farem" (Mansikka Luomu).
Když jsem na jedné z takových farem byla, úplně mě to okouzlilo. V podstatě tam příjdete a sami si natrháte jahody, které si pak koupíte. Cena takových jahod je většinou o něco vyší než ve stánku ve městě nebo v supermarketu v krabičce, nicméně máte zaručenou kvalitu a "bio-původ". Navíc tam můžete potkat zajímavé lidi.

Dvě takové farmy (jednu menší a jednu větší) jsme našli asi 8km od Keravy a několikrát jsme si tam zajeli na kole... takový praktický výlet... spojení příjemného s užitečným.
Sezóna jahod ve Finsku vrcholí na přelomu července a června. Poté přichází sezona borůvek, která trvá tak do začátku srpna a nakonec přichází maliny, brusinky a nakonec i houby! Jééé! :-)

Borůvky tady můžete sbírat v lese. Když jsme se na ně vydali na konci července (trochu více na sever, na venkov), přivezli jsme si 25litrů! Doporučuju dát si při sbírání pozor na hady. Jsou tady stejné typy hadů jako u nás, nicméně objevují se tady ve větším množství. Tady jsem poprvé v životě viděla živou a velmi čilou Zmiji. Moc pěkný a moc intenzivní zážitek. Prvních dvacet minut poté jsem si připadala jako blázen - každý trs trávy přede mnou a menší křoví vedle mne mi přišlo příliš nepřehledné a všude jsem viděla potenciální skrýš pro další syčící plazivce... a Robo se samozřejmě bavil.


 Lesní jahody tady můžete najít taky. Slyšela jsem, že jich bývá taky hodně, já to však potvrdit nemůžu. To, co jsme si za léto nasbírali my by se vešlo do dvou menších dlaní...
No a co se týče hub, letos to byl vážně houbový ráj. Protože tady lidé větinou sbírají úplně jiné houby ne my, ty na které jsem zvaklá já (Kozáci, Právaci, Babky), dorůstají neuvěřitelné velikosti. 
Takže hodně štěstí při sběru a dobrou chuť při konzumaci.

No comments: