22/07/2011

On the bike / Na kole

Bicycle - an essential part of life in Finland


Kolo - neodmyslitelná součást života ve Finsku.
(Česky níže)

Finland is a paradise for bikers similar to me (the ordinary ones) - no sharper hills, lot of flat roads and everything is labeled and followed by safe cyclist paths separated from roads. 
  
The only danger that can surprise you is a crash with walker as walking trails are usually lead together (altogether or separated by tiny little white line).

If they are side by side - separated by a line, cyclists ride closer to the road, which is confusing if it means riding on the left side - many times happened to me that I had neatly placed myself to the right and Robo shouted at me: "Do you watch road signs?". 


You can bike here really anywhere. Only your biking skills (and a distance) are your true limits. For me this currently means that I ride around Kerava and its neighboring towns (10 to 20km far) and secretly plan to go to Helsinki on my own (12euro for train - there and back - is quite a lot in my opinion).

If you plan a longer journey, review the route on the map (I recommend really good websites: http://pk.hsl.fi/en/) and write down some notes or draw a map. I can tell you from my own experience that sometimes it is not enough to write down "on the 4th street turn right" or "turn left on Särki...blah blah... street". :-)

Have a nice travel! 
And at the very end little bit of Finnish:
  • paradise - paratiisi
  • bike - polkupyörä
  • cyclist path - pyörätien
  • by train - junalla
  • Helsinki - Helsinki

ČESKY:

Finsko je rájem pro cyklisty jako já (tedy ty průměrné) - žádné větší kopce, spousta roviny a většina míst je dostupná přehlednou, výborně značenou cyklistickou stezkou, která je bezpečně oddělena od vozovky.

Jediné nebezpečí, které vás tady čeká je srážka s chodcem, protože peší a cyklistická stezka jsou často vedeny společně (buď neodděleny nebo odděleny jen prťavou bílou čárou). 

V případě, že jsou vedle sebe, odděleny čárou, cyklisté jezdí blíže cestě, což bývá matoucí v případě, že to znamená jet vlevo - mnohokrát se mi stalo, že jsem se spořádaně zařadila vpravo a Robo na mě po čase houkl: "Čteš značky?".

Na kole se tady dá jet opravdu kamkoli. Limitující jsou pouze vaše cyklistické schopnosti (a tedy vzdálenost). Pro mě to momentálně znamená, že jezdím na kole kolem Keravy do přilehlých městeček (10 až 20km vzdálených) a tajně spřádám plány na cestu do Helsinek (abych nemusela platit 12 euro za vlak, když se chci jet podívat do hlavního města nebo něco zařídit na úřadě).
Pokud se budete chystat na delší cestu (např. jako já z Keravy do Helsinek), projděte si trasu na mapě (doporučuju k tomu super webovky: http://pk.hsl.fi/en/) a udělejte si pár poznámek... Z vlastní zkušenosti potvrzuju, že občas nestačí "na 4.ulici doprava"... nebo na ulici "Sarak..." doprava... Jak na potvoru se zrovna na tuhle ulici budete potřebovat zeptat a nebudete vědět jak. :-)

Hezkou cestu!
A na závěr malé okénko Finštiny:
  • ráj - paratiisi
  • kolo - polkupyörä
  • cyklistická stezka - pyörätien
  • vlakem - junalla
  • Helsinky - Helsinki

No comments: