11/07/2011

By bus, by train, by boat... / Autobusem, vlakem, lodí...

There is no need to fly to Finland. What are your other options?


Do Finska nemusíte jen letět. Takže jaké jsou další možnosti?

(Česky níže)

If you do not want to travel to Finland from middle Europe by plane, there are other options. Robo usually chooses "overland" variant. 

If you travel from Czech Republic, you can choose travelling by bus or train through Poland (to Gdansk or Gdynia), Germany or Estonia and than follow by ferry to Finland (if you do not like sailing, take the ferry in Tallin. It is the shortest way - 2,5hour).

Last year we were traveling through Estonia and Poland and even though it was quite challenging (20hours spent on a bus and a train) but it cost only 90euro (per person) and we had an experience. :-) Well, at least I had. My first travel by ferry. Romantic! I spent almost whole of the travel standing on the bow and gazing on the sunrise. 

Soon we are going to visit Czech and Slovakia and we will try some of these possibilities. 
And if you really are interested, you are nice and adventurous person and have no idea were to sleep, pay your attention to CouchSurfing. ;-)

ČESKY:

Pokud nechcete do Helsinek (Finska) letecky, jsou i jiné možnosti. Robo většinou volí pozemní variantu. 

Z České Republiky je možné jet vlakem či autobusem přes Polsko (do přístavu Gdaňsk či Gdynia), Německo či Pobaltské země (Tallin v Estonsku) a pak trajektem do Helsinek (nejkratší cesta trajektem je nepochybně z Tallinu - pouhé 2,5 hodiny).
 Měla jsem možnost vyzkoušet cestu přes Estonsko a Polsko do Prahy a byl to sice masakr (víc jak 20hodin v autobuse a ve vlaku...) ale stálo nás to každého kolem 90euro a měli jsme zážitek. Teda aspoň já. Poprvé jsem jela trajektem za východu slunce. Romantika jak blázen! Strávila jsem skoro celou cestu lodí na přídi a zmrzlá jsem fotila a zírala na moře a na slunce.
Pokud jste dobrodružné povahy a rádi byste to zkusili po souši, doporučuju se předem zamyslet nad tím, kde budete spát, případně cestu naplánovat tak, abyste v noci byli v dopravním prostředku. Jsou sice takoví, co nad tím přemýšlí až na místě (Robo :-) )... ale i takoví mají pojistky. Buď kamarády nebo třeba CouchSurfing.
Brzy se chystáme jet do Čech a na Slovensko právě po souši (tam i zpět), tak určitě napíšu více.



No comments: