27/02/2012

Porvoo

views of Porvoo across the river
One of the most beautiful towns I have visited here so far.


Jedno z nejhezčích měst, co jsem tady prozatím navštívila.
(Česky níže)

Porvoo is the second oldest town in Finland. It is situated about 62km far from Helsinki. and according to its websites it is a pride of Finland and favorite resort of tourists and hikers.

You can see there a cute little church on the hill (favorite place for weddings - usually in the summer), a picturesque old town, which is paved by paths of pebbles and cobbles, and the original wooden houses built along the river. Currently, some of them are used as beautiful antique shops.
 
a cemetery in Porvoo
If you like visiting cemeteries with the special atmosphere, the one in the Porvoo is worth it - it is situated on the hill across the river and so you can enjoy a views of the town from the nearby tower. The biggest attraction (they say) is the chocolate factory. Not only that everywhere in the city they sell well priced and delicious chocolate, you can also buy it directly at the factory for wholesale cost price.
antique shop/warehouse inside

If you would like to enjoy a cup of coffee, tea or a hot chocolate and a piece of cake, I recommend you to visit a cafeteria "Cafe Fanny" in the city center. The cafe is cozy and gives the impression of sitting in the living room or kitchen of your favorite grandmother, who serves you coffee and delicious treats. 

Café Fanny
(little out of focus picture)
You can get to Porvoo by car, by bus or by bike. If you choose to go from Helsinki by bike, you can try so called King's Road - it is clearly marked with the pictogram of a crown. This King's Road (Finnish: Kuninkaantie, Swedish: Kungsvägen) is an old mailing route dating back to the 14th century starting from Bergen in Norway on the Atlantic coast, passing through the capitals of Norway and Sweden (Oslo and Stockholm) crossing the sea through the archipelago (passing another capital; Mariehamn) to Turku in Finland and ending up in Vyborg in Russia.
In the summer we were biking along this road (about 22km long segment) enjoying it a lot. We strongly recommend. :-)
Related links:
ČESKY:

Porvoo je druhé nejstarší finské město. Leží na jihu Finska, asi 62 km od Helsinek a podle webových stránek je chloubou a oblíbeným letoviskem výletníků a turistů.

a church
Přímo v Porvoo můžete vidět roztomilý kostelík na kopci (ve kterém se v létě střídá jedna svatba za druhou), malebné staré město, které je dlážděné cestami z oblázků a kočičích hlav a původní dřevěné domky podél řeky. Momentálně některé z nich působí jako velmi hezké a dřevem voňavé antikvariáty a starožitnictví. Pokud máte rádi hřbitovy s atmosférou, i ten v Porvoo stojí za to - je navíc položen na druhém kopci a tak se z nedaleké menší rozhledny můžete přes řeku pokochat výhledem na staré město. Ovšem největším lákadlem Porvoo je čokoládovna. Nejen že se všude v městě prodává čokoláda za dobrou cenu, můžete ji také koupit přímo v továrně za velko-výrobní cenu. 

Pokud byste si rádi zašli na kávu či čaj a nějaký ten dortík, doporučuju "Café Fanny" v centru města. Kavárna je útulná a budí dojem, že sedíte v obývacím pokoji nebo v kuchyni své oblíbené babičky, která vám servíruje výbornou kávu a dobroty. 

a street in old town of Porvoo
Do Porvoo se dostanete autem, autobusem, ale je možné tam hezky dojet i na kole. Kousek od Sipoo se můžete napojit na tzv. Královskou cestu (v odakze i mapa, finsky: Kuninkaantie, švédsky: Kungsvägen) - stará poštovní cesta, která vznikla ve 14.století, aby propojila Bergen a Oslo (v Norsku), Stockholm (ve Švédsku), Turkuu (ve Finsku) a Vyborg (v Rusku). Je viditelně označena ukazatelem s piktogramem královské koruny. 
V létě jsme na kole projeli jsme asi 22km dlouhý úsek, který se vine kousek od hlavní cesty, přes menší či větší vesnice a městečka (např. Hinthaara), mezi poli, loukami, menšími lesy a alejemi stromů.
Související odkazy:

No comments: