07/06/2011

A Loyal Citizen 2 / Loajální občan 2

 Second visit of the Unemployment office in the Czech republic and what I actually found our.


Druhá návštěva úřadu práce v ČR a co jsem se dozvěděla.
(Česky níže)

Again at the Employment office in my hometown, this time personally...and my jaw dropped down with an amazement. All the information I had gotten through the phone couple of weeks ago are true. And it was not a joke or misunderstanding at all.

It seems that Czech Republic suffers from the higher outflow of young and productive workers. Fortunately I got quite detailed (and unofficial but very kind) introduction with regard to my return to the Czech Republic after a couple of years. 
Recommendations apply in case that I stay abroad more than one year and after my arrival back I will want to live in a dole (taking the "relief in unemployment" from Czech Republic):
  • Ask your employer to fill in and give you a form E 301 before you leave the foreign country (since 2012 it is going to be form U 1) - supposedly it is part of an all-European terminology; your employer should be aware of it and should understand what you mean.
  • I call this a "Czech way", not sure how it works in reality - Before you leave the foreign country, find out whether you are entitled to live in a dole in there - if yes, stay there one more month - in a dole - and than ask for transferring your unemployment benefit to Czech Republic.
  • Visit your parents and friends as much as possible during your stay abroad and keep all your travel tickets - if you return and demand relief in unemployment, state will check up your relationship to the country and if it is still "country of your heart".  If you lived 5 years in England, exchanged a few emails with your friends and never visit your parents during that period, you probably won't get any financial support in unemployment.
It stroke me dumb first of all.It seemed as we returned back behind the Iron Curtain. But when I thought of it more I understood their point. There is no reason to invest into a person who lived long time abroad, not being interested in his country, living, working paying taxes... somewhere else. But still... Are we in the European Union or not?
There is also a good news. If Czech who is coming back after a while applies to the Employment Office and refuses financial dole, Czech Republic will cover his Health Insurance and help him find a new job (at least).
It seemed that globalization is widening our scale of opportunities on one side and tightening loop of our citizenship on the other side. It leads us to thinking of where do we really want to belong.

ČESKY:

Byla jsem na Úřadě Práce a opět mi poklesla čelist. Dozvěděla jsem se na vlastní oči a uši, že to, co mi bylo řečeno do telefonu není žert.
Vypadá to, že Českou republiku trápí odliv mladých a perspektivních pracovních sil do zahraničí. Paní na úřadě si kvůli mně odkrojila z obědové pauzy a dala mi pár doporučení, co se týče mého návratu do ČR, v případě, že budu v zahraničí pracovat déle jak rok a pak budu chtít čerpat podporu v nezaměstnanosti:
  • Nechejte si vypsat formulář E 301 (od roku 2012 to bude formulář U 1) - údajně se jedná o celoevropskou terminologii, zaměstnavatel by tedy měl vědět, o jaký formulář jde.
  • Zjistěte si před odjezdem, jestli máte v dané zemi nárok na podporu v nezaměstnanosti - pokud ano, vydržte v té zemi na podpoře ještě měsíc a pak požádejte o převedení dávek do ČR.
  • Jezděte domů za rodiči a za přáteli a schovávejte si všechny letenky a cestovní doklady - pokud budete po svém návratu (po několika letech práce a života v zahraničí) žádat o podporu v nezaměstnanosti. Stát bude prověřovat a zjišťovat, zda je ČR stále ještě vaší "srdcovou" zemí a zda k ní máte stále ještě vřelý vztah. Pokud budete žít 5 let v Anglii, za tu dobu ani jednou nenavštívíte rodiče a napíšete jen pár emailů, nejspíš žádnou podporu nedostanete. 
Ze začátku mně to dost ohromilo. Jako bychom se vrátili do starých časů, za oponu. Ale když se nad tím zamyslím, asi to nebude až takový nesmysl. Proč by měl stát platit podporu v nezaměstnanosti někomu, kdo žil dlouhodobě jinde a investoval tam svou energii, čas, peníze, platil tam daně... Ale stejně. Jsme teda v té Evropské Unii nebo ne?
Dobrá zpráva je, že když se po těch 5 letech v Anglii pouze zaevidujete na Úřad práce a nebudete žádat podporu v nezaměstnanosti, nikdo se vás na nic ptát nebude a ještě budete mít po dobu evidence hrazeno zdravotní pojištění.
Vypadá to, že globalizace nám sice rozevírá nůžky možností a příležitostí, zároveň však utahuje smyčku naší státní příslušnosti a nabádá nás přemýšlet, kam vlastně chceme patřit. Ono totiž zadarmo ani kuře nehrabe. Natož pro někoho, kdo by si místo kuřecího dal radši hovězí.


No comments: