15/05/2012

Salmiakki

Those who have not tasted, would not understand.

Kdo nevyzkoušel, nepochopí.
(Česky níže)

Salmiakki is a delicacy typical in the Nordic countries, but especially in Finland. And the word "delicacy" should be written in italics, and even in quotes ... It's pretty controversial "delicacy" that you either love from the first taste or you don't and than you just have to get used to it ...
However, the Finns love it! Irrespective of age or sex ... they consume it regularly and a lot.

It is a mixture of licorice and ammonium chloride (NH4Cl), which is known in Czech Republic mainly in chemistry, and is used in smoke shell, for cleaning of soldering irons or in dry articles.

lakritsi-sitruna ice-cream
It is typical of a sweet-salty taste, very specific and yet identifiable and unique taste - similar to licorice. In Finland you can buy candies, lozenges, lollipops, chocolate, vodka and ice cream with this flavor. Acceptable and quite tasty is its combination with chocolate. I recommend the brand called Fazer.

The word salmiak comes from the term sal ammoniacus, which can be translated as "salt of ammonium". According to the Czech source iDnes.cz, salmiak was originally used for flavoring medicines - to give them better taste. (In the past Finns stored food in salt, and so they were accustomed to the salty taste.) According to Wikipedia, ammonium chloride was used as a cough medicine and thus it came to the attention of the Finns. Licorice sweets with the flavor of salmiakki were produced in Finland and Norway in the 30s of the 20th century.

Do not confuse it with "lakritsi" flavor. This is only a taste of licorice, which is in Finland popular and regularly consumed as well.

With regard to these two, I can eat and kind of like licorice, but do not like Salmiakki at all... However, if you want to bring home something typically Finnish, reach for Salmiakki. I "punished" all family members by that when they wanted me to bring them something from Finland - "typically Finnish." :-) They all remember the taste since then.

Information sources:
ČESKY:

Salmiakki je dobrota typická pro severské země, hlavně však pro Finsko. A to slovo "dobrota" by mělo být kurzívou a ještě v uvozovkách... Je to dost kontroverzní "dobrota", kterou si buď na první ochutnání zamilujete nebo si na ni prostě musíte zvyknout...
Nicméně Fini ji milují! Bez rozdílu věku či pohlaví... konzumují ji pravidelně a ve velkém.
pastilles

Jedná se o směs lékořice a chloridu amonného (NH4Cl), který je v česku známý hlavně z chemie, a používá se třeba v dýmovnicích, na čištění hrotů páječek nebo v suchých článcích.

Vyznačuje se slano-sladkou, dost těžko identifikovatelnou a přesto nezaměnitelnou chutí, podobnou chuti lékořice. Ve Finsku si můžete koupit větrové bonbóny, pastilky, lízátka, čokoládu, vodku či zmrzlinu s touto příchutí. Snesitelná a docela chutná je kombinace s čokoládou. Doporučuji značku Fazer.

Slovo salmiak pochází z výrazu sal ammoniacus, který v překladu znamená sůl amoniaPodle zdroje iDnes.cz původně sloužil k dochucení léků, aby lépe chutnaly. (V minulosti Finové uchovávali jídlo v soli, byli tedy na slanou chuť zvyklí.) Podle Wikipedie zase mohl být chlorid amonný používán jako lék proti kašli a tím se tedy dostal do povědomí Finů. Lékořicové bonbóny se spolu s příchutí salmiakki začaly vyrábět ve Finsku a v Norsku ve 30.letech 20.století.
Liquorice bar

Nezaměňujte s příchutí "lakritsi". Jedná se pouze o příchuť lékořice... Ta je ve Finsku také oblíbená a pravidelně konzumovaná.

Pokud jde o tyto dvě, lékořici můžu, ale Salmiakki spíš nemusím... Nicméně pokud chcete domů přivést něco typicky Finského, sáhněte po Salmiakki. Já jsem takto "potrestala" všechny rodinné členy, kteří chtěli z Finska přinést něco "typicky finského". :-) Všichni si tu chuť pamatují.

Podpůrné zdroje: 

No comments: