16/04/2012

Take your Passport / Vezměte si Cestovní pas

Important notice for future Finnish residents.

Důležité doporučení pro budoucí finské rezidenty.
(Česky níže)

One really important advice. 
If you want to settle down in Finland, do not forget to take your passport with you. Even though you are from Europe...therefore you can travel with your ID, passport is a crucial document which you will need in the future while dealing with the official organs.
I had a very unpleasant experience, when I wanted to create a bank account. I found out that I need not only a registration number (so called "henkilotunnus"... how to get it, I will post soon...) but also a passport - the only sufficient equivalent of a Finnish ID.

ČESKY:


Jedna velmi důležitá rada.
Jestli se chcete usadit (na delší či kratší dobu) ve Finsku, vezměte si s sebou svůj Cestovní pas. Pocházíte  sice z Evropy a můžete tedy přicestovat a odcestovat za použití Občanského průkazu. Nicméně Cestovní pas je zásadním dokumentem, který budete potřebovat pro komunikaci s oficiálními institucemi. 

Měla jsem dosti nepříjemný zážitek při zřizování bankovního účtu. Zjistila jsem, že k tomu potřebuji nejen Registrační číslo (tzv. "henkilotunnus"... Jak jej získat brzy zveřejním...), ale také Cestovní pas - jedinou odpovídající obdobu Finského občanského průkazu.

No comments: