22/04/2011

My first Easter Holiday in Finland / Moje první Velikonoce ve Finsku

I am going to be in Finland during Easter holiday. Eeek!.


Návštěva ve Finsku. A zrovna budou Velikonoce. Aaaa!
(Česky níže)

I'm going to visit Helsinki during Easter Holiday and am kind of freaked out. 

In our home, Easter was never nice and easy (have you ever heard of Czech traditions?) One had to be prepared for everything (on the guard early in the morning, if some friend or a schoolmate comes to pour cold water over my face or throw me into a buth tub... :-P It is weird. I always hated and feared Easter Monday, but if no guy came, I felt dissapointed and left out... :-)) haha. It is tough to be a girl! :-) ).

I was delighted to see that in Finland (the "civilized country,") there is no such dilemma awaiting for me. I thought to myself: "I will spend quite and peaceful time there, perhaps taste some interesting delicacy". But no no. Nothing like that.

Not only I have dicovered that this year got into Parliament political party called "True Finns" (what will hapen with my job searching, eh ? better not to think of it..). And they also practise something similiar to our "Pomlázka" (ie. Pussywillow)

I quote one Czech article I found on internet:
On Sunday before the Easter Sunday (in Czech called "Sunday in Bloom"), people visit their friends and relatives and bring with them decorated willow branches (in Finnish Virpovitsä). It used to be an old custom in eastern Finland, especially in its traditional areas. Everybody, relatives and neighbors, where wipped with it a bit (on the legs or buttocks). After a week (on the Easter Sunday), they had to pay back a small gift, usually eggs, desserts or coins. This custom spread throughout Finland in 20th century.
And on top of that, there are witches flying out on the Good Friday night.

I wonder if Robo already made a pussywillow for himself. It could drastically influence my choice of underware and wordrobe... :-)

Check out this article about Finnish Easter holiday at Finland.fi

ČESKY:

Chystám se na Velikonoce do Helsinek. U nás doma nikdy nebyly Velikonoce jen tak. Člověk musel být připravený na všechno (na koledníky v sedm ráno, na vanu plnou studené vody nebo notoricky známé Živé květy ve vlasech :-P ) a jak nebyla připravena malovaná vajíčka a kalíšek na zapití, bylo zle. Divné je, že Velikonoční pondělí jsem sice nesnášela, a strašně jsem se ho bála...ale jak nikdo nepřišel, aby mě "vyšmigrustoval" a zahlaholil u toho "Hody, hody,..." byla jsem zklamaná. No, není to lehké být holka. :-P

Dost mě těšila představa, že ve Finsku mě tohle dilema nečeká. "Je to přece civilizovaná země", říkala jsem si. Ono to tam bude poklidné, třeba ochutnám nějakou zajímavou dobrotu... a ejhle, věc se má jinak.
Nejen že se tam při letošních volbách umístila na 3.místě politická strana, která si říká "True Fins" (jak to asi bude s mojí prací, co? :-S Radši na to nebudu myslet...), oni tam provozujou i pomlázku a všechno kolem.
Cituju jeden článek na internetu:
Na Květnou neděli lidé navštěvují a zdraví své přátele a příbuzné pomlázkou z vrbových větviček virpovitsa. To býval starý zvyk ve východním Finsku, obzvláště v jeho tradičních oblastech. Na Květnou neděli dostal každý, příbuzní a sousedé, pomlázkou na zadek. Poté co týden uplynul, museli oplatit malým dárkem, obvykle vejci, moučníky nebo mincemi. Zvyk pomlázky se rozšířil po celém Finsku během tohoto století.
A navíc tam v noci z Velkého pátku na Bílou sobotu létají čarodějnice...
Tak to jsem teda zvědavá...
Zajímalo by mě, jestli už si Robo upletl tatar z vrbového proutí. Dost by to ovlivnilo volbu oblečení na příští 4 dny. :-)


Severské listy o Velikonocích ve Finsku.
A ještě jeden článek v Angličtině na Finland.fi

No comments: