10/06/2011

Lake at Tuusula / Jezero v Tuusule

My first trip to Tuusula.

Můj první výlet do Tuusula.
(Česky níže) 

Couple of days ago we went on a short trip to the lake in Tuusula. It is 20 minute ride on bikes. Finland is really full of water and lakes. You just sit on a bike, get out of your house and you come across a lake. Tuusula is situated right after Kerava, little bit bigger and its lake is really beautiful. If I had not dropped a battery from my camera to the water (oh yeah, Robo was laughing a lot...), I would have taken much more pictures. Right now I have only 6 of them. But I suppose we are going to get back there soon, because Robo and Santosh are fishing there regularly. And that is another nice thing about Finland. You can go fishing wherever you want to... and you do not need any fishing license (In case you do not use a rod and reel. If you do, getting licence is necessary.).


Well, yesterday I found out that those fish that we are serving for dinner, Finnish people give at most to their cats... :-) It seems that Finnish people are gourmets... unlike Czechs, Slovaks and Nepalis... :-)))

ČESKY:

Před pár dny jsme si vyjeli na kole k jezeru v Tuusule. Asi dvacet minut od domu. Finsko je vážně plné vody a jezer. Člověk jen sedne na kolo, vyjede z domu a na nějake narazí. Tuusula leží hned vedle za Keravou, je o něco větší a tamní jezero je krásné. Kdyby mi nespadla baterie z fotoaparátu do vody (ano, ano...Robo měl záchvat smíchu...), tak těch fotek nafotím více. Takhle jich mám jen 6. Nicméně hádám, že tam pojedeme znovu.
Santosh s Robem tam totiž chodí rybařit. A to je další hezká věc ve Finsku. Můžete tam rybařit kde chcete a bez rybářského lístku. Stačí vám prut a jezero či řeka a můžete si ulovit večeři. Ovšem pouze pokud nemáte prut s navijákem. K navijáku je rybářské povolení nutné!
Včera jsem se teda dozvěděla, že Ty ryby, které my tady lovíme a připravujem je k večeři, je tady klaisfikováno jako "kočičí žrádlo"... :-) Zdá se, že Finové jsou labužníci... na rozdíl od Čechů, Slováků nebo Nepálců... :-)))

No comments: