08/02/2013

Ravintolapäivä

Organized four times a year, special days, when each of us can become a professional chef. What are Ravintolapäivät? 


Konají se čtyřikrát v roce. Speciální dny, ve kterých se každý může stát profesionálním kuchařem. Co jsou to Ravintolapäivät?
(Česky níže)

Ravintolapäivä (or "Restaurant Day") is giving (not only) Finns great opportunity to become a one day restaurateur or innkeeper and introduce to others your culinary and entertaining skills. You just cook, bake or prepare something and go to meet people in the streets (or open your house to them).


barbecue in the park (Helsinki,19.5.2012)
a boy selling coffee (Helsinki,19.5.2012)
It is very imaginative and simple way of connecting and stir community life of else quite closed society of very private and "shy" Finns. Above that, one can earn some money (without paying taxes or looking for permissions).
You will find more information about "restaurants" that had joined Restaurant day - all around the world - on the webpage
http://www.restaurantday.org. You can list there your restaurant or "restaurant initiative", by your facebook account. When you check the webpage, you will find out, when is the next Restaurant Day organized - it is actually coming very soon - 17th February 2013.
Some other information on YELP and facebook.

ČESKY:

Ravintolapäivä neboli "Den restaurací" dává (nejen) Finům jedinečnou možnost na jeden den se proměnit v restauratéry a hostinské a představit ostatním obyvatelům a návštěvníkům města své kulinářské a jiné dovednosti. Prostě něco dobrého uvaříte, upečete nebo nachystáte a vydáte se do ulic (či otevřete ulicím dveře svého domova).
Jedná se o velmi nápaditý a na první pohled jednoduchý způsob, jak sblížit a trochu rozproudit komunitní život v tak trochu uzavřené společnosti jinak velmi privátních a "ostýchavých" Finů. Navíc má člověk možnost něco si přivydělat, v tento den zcela bez povinnosti platit z výdělku daň nebo si předem muset shánět jakákoli povolení.


people in the park (Helsinki,19.5.2012)

Více informací o "restauracích", které se Dne restaurací účastní - po celém světě) - najdete na webu  http://www.restaurantday.org. Můžete zde zařadit i svou "restauraci", pomocí profilu facebook. Na stránce najdete i termín konání Dne restaurací - ten nejbližší příjde již velmi brzy - v neděli 17.února 2013.


Další informace na YELP a facebook.




No comments: