13/03/2011

Flight ticket to Helsinky / Letenka do Helsinek

And I got my one-way ticket from Prague to Helsinki. Couple of tips and tricks where and how to buy it.


A mám jednosměrnou letenku z Prahy do Helsinek. Přikládám pár tipu kde a jak ji koupit.
(Česky níže)


At last I bought my one-way flight ticket to Helsinki.
I depart form Berlin on friday 3rd June at 21:25, arriving to Helsinki at 00:15 (local time) (Air Berlin, 45euro).
Big thanks to Alex who constantly reminded me to buy it and helped me with searching of low-cost flights and special prices.

If you plan to fly to Finland, I recommend you to buy your tickets in advance. There aren't many airlines flying to north countries and prices are quite high.
Which low-cost airlines I took into account while searching:
  • Easy Jet (quite good experience, does not offer a direct flight form Prague, necessary to combine two tickets - through London, Paris...)
  • Malev (hungarian one, have no experience, seemed quite expensive...no direct flight from Prague to Helsinki)
  • Scandinavian Arlines - SAS (no direct flights to Helsinki, need to combine... Berlin, Copenhagen, London, Amsterdam... Route map)
  • Blue 1 (finnish one, no experience)
  • Wizz Air (polish one, no flights to Helsinki, only to Tampere and Turku)
My last year experience with Easy Jet was quite good. I flied quite illogically across whole Europe - from Prague to London and then to Helsinki. But it cost me half price, even though I booked it 3 weeks before my journey.

A note from 2017:
  • if I fly to Prague, I am using Norwegian. They offer direct flights to Prague for a  very affordable prices (their service is getting a bit worse but still it is worth it). Direct flights to Prague are usually issued in the late evening, so you usually get to Prague around 20:30 and on the way back you arrive to Helsinki after midnight. I enjoy especially their "flight calendar", where you can choose dates of departure and arrival according to the prices.
  • I was flying alone with two kids couple of times and for that occasion decided to pay a bit more (about 40 to 80euro) and went for Finnair. Their services are impecable, and they offer direct flights to Prague also around noon or early in the afternoon, which is with small kids much better. Plus, they can take me for a reasonable price to Krakow (in Poland). And that is great for my parents who live close to Ostrava (North East of Czech republic) and can pick us up very comfortably and much faster than from Prague.
 
ČESKY:

Koupila jsem si letenku do Helsinek. A je to.
V pátek 3.6.2011 nasednu do letadla v Berlíně, abych v 0:15 (místního času) vystoupila v Helsinkách (Air Berlin, 45euro).
Velké díky Alexovi, který mi pomohl s hledáním levných letenek a akčních nabídek a neustále mi připomínal, abych už ji koupila.
Pokud se chystáte do Finska letět, rozhodně doporučuju kupovat letenku s předstihem. Do severských zemí moc leteckých společností nelétá a ceny jsou poměrně vysoké. Jaké nízko-nákladové společnosti jsem brala při hledání v potaz:
  • Easy Jet (docela dobrá zkušenost, nenabízí přímý let z Prahy, třeba si nakombinovat dvě letenky - přes Londýn, Paříž...)
  • Malev (maďarská, nemám zkušenost, přišli mi dost drazí...ale nabízí přímý let z Prahy do Helsinek)
  • Scandinavian Arlines - SAS (do Helsinek neletí přímo z Prahy, je třeba kombinovat... Berlín, Copenhagen, Londýn, Amsterdam... Mapa letů SAS)
  • Blue 1 (finská, nemám osobní zkušenost... Něco zajímavého Wikipedie)
  • Wizz Air (polská, nelétají do Helsinek, ale jen do Tampere a Turku)
Moje loňská zkušenost s Easy Jet byla poměrně kladná. Letěla jsem sice dost nelogicky přes celou Evropu - z Prahy do Londýna a pak z Londýna do Helsinek,...ale stálo mě to polovinu toho, co letenka Praha-Helsinky z ČSA, i když jsem to kupovala skoro tři týdny před odletem.

Poznámka z roku 2017:
  • pokud létám do Prahy, pak s Norwegian, kteří mají super ceny (servis začíná trochu pokulhávat, ale i tak to stojí za to). Létají do a z Prahy (přímé lety) většinou v podvečer, takže v Praze jste kolem půl deváté večer a zpátky v Helsinkách po půnoci. Baví mě hlavně jejich "kalendář letů", kde si může člověk jednoduše vybrat den příletu a odletu podle ceny.
  • párkrát jsem letěla sama s dvěma dětmi, a tak jsem si radši připlatila a letěli jsme s Finnair, kteří nabízí lety i kolem poledne a brzy odpoledne. Letenka je možná o 1000 - 2000,- dražší, ale mají skvělé služby. Navíc s dětmi se prostě v podvečer blbě létá, a letadla nebývají tak přeplněná. Finnair navíc nabízí i přímé lety do Krakowa, což je super hlavně pro mě. Létám za našima, kteří bydlí u Ostravy, a tak když nás chtějí vyzvednout, nemusí se trmácet po příšerné D1 a cesta na letiště jim trvá jen zhruba 2 hodiny.

No comments: