23/01/2018

The Moomin World

Muumitalo :)
If you want to see Moomies "in real", you must visit their island Naantali!

Jestli chcete "potkat" Mumínky, navštivte jejich ostrov v Naanatali.
(Česky níže)

When Juraj turned 3 years, I decided to take a car, drive with kids to Naantali, Turku (about 2,5 hour drive on a highway) and show him Moomies. My beloved friend Eliška was visiting Turku so we picked her up on the way and spent one whole day in the Moomin World.

It was a blast. And you know why? Because, even though it is a huge touristic attraction, it is still made in a scandiavian style - i.e. tasteful and surrounded by nature.

When you cross the wooden bridge to the island of Moomies, you feel like you just entered a little bit low-scale Disneyland crossed with a national park. Of course there are souvenir shops, restaurants and stores with toys, but it is not too overwhelming and you can easily avoid that.

All the characters walking around the Mooming World are very authentic (if you can say that about a person stuck in a plush suit with a large head) and friendly...They performe and interact with children (i.e. sing, talk to them, hug them, wave at them and encourage them to come closer, play with them...)...AND there is only one of each character present on the island. When they performe in the theater on the stage, you cannot meet them outside and I appreciate that a lot. It feels more real.

kids are everywhere!
Even though we have been there a year and a half ago, I still remember how it felt to witness Juraj seeing them for the first time - at the stage, singing and dancing. He was so excited, jumping up and down, shouting: "There they are! There they are! Mum, look!" My heart was melting, when he later that day shyly stepped up and hugged Muumi Mamma. It was beautiful and scary at the same time. I remember feeling the immense responsibility for that moment, telling myself, that from now on he is going to believe that Moomies actually exist. Somehow it felt very overwhelming...

And of course the nature! Ah... :)

Check out my pictures and their official webpage and facebook page.

ČESKY:

first time hugging Muumi Mamma! Ah...
Když měl Juraj 3.narozeniny, sbalila jsem děti do auta a vyrazili jsme spolu do Naantali, Turku (asi 2,5 hodiny jízdy po dálnici) podívat se na Mumínky. Naše oblíbená kamarádka Eliška byla zrovna na návštěvě Turku, tak jsme ji po cestě nabrali a strávili s ní jeden celý den ve světě Mumínku.

Byl to úžasné. A vy víte proč? Protože i přesto, že se jedná o obrovskou turistickou atrakci, je pojata ve skandinávském stylu - tedy vkusně a zcela obklopena přírodou.

Když překročíte dřevěný most na ostrov Mumínků, máte pocit, že jste právě vstoupili do malého Disneylandu kříženého s národním parkem. Samozřejmě, že tam najdete i obchody se suvenýry, restaurace a obchody s hračkami, ale na rozdíl od jiných podobných míst jsou víc nevtíravé a můžete se jim snadno vyhnout.

Všechny postavy, které se procházejí po Světě Mumínků, jsou velmi autentické (pokud to můžete říci o člověku oblečeném do plyšového obleku s obrovskou maskou naraženou na hlavu) a přátelské ... Jsou akční a automaticky komunikují s dětmi a zapojují je (zpívají, mluví s nimi, povzbuzují je, aby přišly blíže, hrají si s nimi ...) ... A na ostrově potkáte jen jednu postavu od každého. Když zrovna vystupují v místním divadle na jevišti, nemůžete je potkat venku. A to se mi líbí. Působí to opravdově.

Nuuskamuikkunen's camping site
Přestože jsme tam byli před rokem a půl, stále si pamatuji, jak to bylo, když je Juraj uviděl poprvé - na jevišti, když zpívali a tancovali. Byl tak nadšený! Vyskakoval nahoru a dolů a křičel: "Jsou to tady! Jsou tady! Mami, podívej!" Moje srdce se skoro rozplynulo, když později plaše přistoupil Muumi Mamma, aby ji objal. Bylo to krásné a děsivé zároveň. Vzpomínám si, že jsem v tu chvíli cítila nesmírnou zodpovědnost a říkala si, že od této chvíle bude Juri věřit, že Mumínci skutečně existují. Byl to velmi silný pocit...


No a pak samozřejmě tak příroda! Ach...


Podívejte se na fotky a taky na oficiální webové stránky a Facebook stránku.

No comments: