28/11/2014

Sanomatalo Helsinki


Right next to the railway station (Rautatientori) and main post office - first "glass" building in Helsinki.

Hned vedle hlavního nádraží (Rautatientori) a hlavní pošty - první "skleněná" budova v Helsinkách.
(Česky níže)
I lived in Helsinki for 2 years but visited this interesting building just couple of weeks ago. Take a look yourself. Sanomatalo is unique with it architecture and design. See some of my pictures (ot very good quality, sorry!) but mainly go and see it with your own eyes. You can have a coffee in the small and cosy cafeteria corner on the ground floor. 

It has been designed by professor Jan Söderlund and architect Antti-Matti Siikala and it was completed in 1999. It has been a controversial buidling since than - refused by environmentalists due to a bird death risk. However it is worth seeing. :-)

Right next to the Sanomatalo there is a building of the Central Railway Station Helsinki (Rautatieasema). You can read more about it in my article Rautatieasema Helsinki.

ČESKY:

V Helsinkách jsem žila dva roky a teprve před nedávnem jsem se šla podívat dovnitř. Mrkněte se taky. Sanomatalo je architektonicky a designově zajímavá budova. Přikládám fotky, ale stojí za to přesvědčit se osobně. Třeba zajít na kávu před tím než vám pojede vlak z hlavního nádraží hned vedle. V přízemí je příjemná kavárnička se skvělými zákusky.

Jedná se o první "skleněnou budovu" v Helsinkách. Byla navržena profesorem Janem Söderlund a architektem Antti-Matti Siikala a dostavěna v roce 1999. Od té doby je považována za budovu kontroverzní - odmítanou zejména ekology kvůli nebezpečí smrti ptáků. Nicméně za shlédnutí fakt stojí. :-)

Sanomatalo inside

Hned vedle Sanomatalo se nachází budova hlavního nádraží Helsinky (Rautatieasema). Pokud vás zajímá, přečtěte si více v článku Rautatieasema Helsinki.

No comments: