15/04/2018

Siima (nápoj / a drink)

Tradiční finský nápoj podávaný prvního května.

A traditional Finnish drink served on the first of May.
(Česky níže)


yeast, lemons, raisins...
Siima is a unique, traditional Finnish drink, which is typically served during Labours Day - in Finland called May Day or Vappu.

It is not difficult to make at home, it just takes a bit more time.
I was lucky to be present at the making of this drink and had time to take couple of pictures with my phone (I am sorry about the quality!)

You can make Siima as a non-alcoholic (for ex. for kids) or alcoholic drink (where you let it fermentate. The more you let it stand in the bottle, the more alcohol there is). It is good to put in raisins, while filling the drink into bottles - they tell you, when is Siima ready to drink (once they float up to the surface).


simmering water and sugar
Check out Girl Cooks World for a recipe with nice pictures and easy instructions. (I am not gonna make my own recipe here. Why to recreate something that has been already done so much better, right?)

ČESKY:

Siima je jedinečný, typicky finský nápoj, který se tady hojně pije v tzv. Svátek práce (Labours Day),
Finy nazývaný May Day nebo taky Vappu.

Vyrobit ho není vůbec těžké, jen to trochu déle trvá.
Měla jsem to štěstí být u procesu výroby domácí Siima a měla jsem i čas udělat pár fotografií svým telefonem (Omlouvám se za kvalitu).

Eeva making the magic :)
Siima je možné připravit ve variantě pro děti - bez alkoholu, nebo pro dospělé - kdy nápoj necháte projít procesem fermentace a získáte lehce alkoholický šumivý nápoj (čím déle necháte fermentovat, stát v lahvi, tím více alkoholu pak nápoj má). Obecně dobrým ukazatelem připravenosti ke konzumaci jsou rozinky. Přidáváte je do nápoje během přelévání do lahví. Ve chvíli, kdy vyplavou nahoru, můžete nápoj poprvé ochutnat.

Přikládám moc hezký návod v Angličtině na Girl Cooks World, s pěknými fotkami a jednoduchým návodem. Není třeba vytvářet něco, co už jiní udělali lépe :)


No comments: