10/03/2014

Health care in Finland / Zdravotní péče ve Finsku

What is healthcare in Finland like, how much it costs...


Jaká je zdravotní péče ve Finsku, kolik stojí...
(Česky níže)

Information in this article are related mainly to the people living in Finland, who are paying taxes and already recieved their Finnish Social Security Number (henkilötunnus) and KELA card.

Finnish public health care is in comparison with the Czech one quite different. While as in the Czech republic, you call your doctor and get your appointment, here in Finland things do not go that fast. Sometimes you don't even get to see a doctor, even though you're havin some difficulties.

Initial contact in case of health problems (non-acute, non-life-threatening) is done over the phone with nurse. She (or he) is the one who decides wheter you need to see a doctor (and reserves you an appointment) or tells you what to do (usually what to buy in the pharmacy). In case of life-threatening insuries or accidents, people call 112.
Plus, residents of Helsinki (and its district), dispose with a special phone service which allows them to get necessary information and advice on their health problems (twenty for hours a day, seven days a week). It is (0)9 10023. I have already called there twice and nurses were very helpful, both speaking in good English. More information about this service can be found on the webpage (in English).

After getting an appointment at the doctor (usually after a week or two; at dentist, it can be even a month or two), you will get a reminder via mail with fixed dates, time, place (even map included, in case of Helsinki hospitals and health centers) and instructions regarding the examination (if necessary). Letter also contains a phone number to call to, if the appointment needs to be cancelled or postponed. It all works very well.
Two weeks ago I had and appointment at the dentist in Tuusula and even got an SMS reminder one day before. It was very nice surprise.

Photo by Hush Naidoo on Unsplash
If you want to get to a specialist (neurologist, psychologist, eye specialist, allergologist, psychiatrist, etc.) you need to visit your practicioner first who himself arranges the appointment for you. Date, time and place of the appointment is communicated to you by phone and by post (as mentioned earlier). Considering dentist, you book your time yourself, by phone - waiting period is usually couple of weeks (acute cases are handled by dental emergency). You can of course immediately get an appointment at some private specialist, but then you must be ready to pay for it. Private health care is not a cheap matter in Finland.

Healthcare is partially charged. Some of the examinations (such as ultrasound) cost 13,90euro (in 2013). But usually you pay 27,50euro (in 2013) for one visit or examination. Regarding staying in the hospital, I paid 32,60euro per day (4 meals a day, medicine and good care included). If we talk about a longterm stay, it costs 99euro per month (both in 2013). Couple of weeks ago I have visited a dentist and paid 52,80 for one fixed cavity and a white filling. In all of the cases you never pay on the spot but always get an invoice, usually with a monthly maturity.

In the last two and a half years I have already visited pracitioner, eye specialist, neurologist and dentist. I had spent 3 weeks in the hospital (Naistenklinikka). I underwent EEG, ultrasound of the abdomen and two ultrasounds during pregnancy.  And I was two times in the lab for a blood collection and once for pap test. Quite a collection of experiences, he? :-) I have to say that it was always positive. The personnel always kind professional and very helpfull. Almost all of the doctors spoke some English. Some of the nurses spoke just Finnish but we always found some way to understand each other. And all the results were delivered to me by post (in Finnish of course), the important ones by phone as well (by the doctor himself, at the pre-arranged date and time).

Regarding health care I feel safe in Finland. 

ČESKY:

Uvedené informace se týkají těch, kteří ve Finsku žijí, platí daně a již obdrželi své finské rodné číslo (henkilötunnus) a Kela kartu (čili kartičku zdravotní pojišťovny). 

V porovnání se zdravotním systémem v České Republice, ve Finsku to funguje trochu jinak. Zatímco u nás kontaktujete praktického lékaře a hned získáte termín návštěvy, nebo máte dokonce vyhrazené hodiny pro návštěvu bez objednání předem, ve Finsku si na setkání s lékařem zpravidla počkáte a ne vždy se jí dočkáte.

Úvodní kontakt v případě potíží (neakutních, ne život ohrožujících) probíhá po telefonu se zdravotní sestrou. Ta na základě vašeho rozhovoru rozhodne, zda je potřeba navštívit lékaře a vyhradí vám termín, nebo poradí, co dělat a jaké léky si obstarat v lékárně. 

V případě život ohrožujících potíží či nehody (zlomená noha, infarkt...), člověk volá mezinárodní 112. Pro obyvatele Helsinek a okolí je k dispozici telefonní číslo (09)10023, na kterém mohou nemocní získat potřebné informace a rady týkající jejich zdravotního stavu (24 hodin, 7 dní v týdnu). Dvakrát vyzkoušela a zdravotní sestry jsou velmi nápomocné. Mluví i anglicky, takže jsem neměla problém se s nimi domluvit. Více informací o této službě na webu (v angličtině).

Pokud získáte termín návštěvy u lékaře (nebývá to hned, většinou za týden, za dva... u zubaře i měsíc či dva), přijde vám potvrzen i poštou - spolu s instrukcemi - kam se dostavit (i s mapou) a jak se na vyšetření připravit. V dopise je uvedeno i telefonní číslo, na kterém je možno získat více informací, či změnit/zrušit termín návštěvy.
Nedávno jsem byla opět objednána k zubaři a den předem mi přišla připomínka SMSkou. Velmi příjemné překvapení...

V případě, že se chcete dostat ke specialistovi - oční lékař, neurolog, psychiatr, alergolog, atd., vždy musíte první navštívit svého praktického lékaře, který vám poté sám zajistí termín návštěvy u potřebného specialisty. Přesný termín je vám pak sdělen telefonicky zdravotní sestrou a poštou (jak bylo psáno výše). Zubní lékař se k těmto specialistům nepočítá, k tomu se objednáváte přímo a sami telefonicky - a čekací lhůta i několik týdnů (o akutní případy se stará příslušná zubní pohotovost). Samozřejmě vždy máte možnost navštívit ihned a bez doporučení soukromého specialistu, nicméně za to taky podle toho platíte. Soukromá zdravotní péče ve Finsku není levná záležitost. 

Zdravotní péče je částečně hrazena. Některá vyšetření - laboratoř, sonogram, atp. - stojí 13,90euro, za většinu klasických návštěv lékaře však zaplatíte 27,50euro (obojí v roce 2013). Co se týče pobytu v nemocnici (sdílím zkušenost z Helsinek), v roce 2013 pacienti platili za jeden den 32,60euro (jídlo 4krát denně, léky a perfektní péče). V případě, že se jedná o dlouhodobý pobyt (počítáno na měsíce), platí pacient 99euro za měsíc. Nedávno jsem byla konečně u zubaře (v Tuusula) a za jednu bílou plombu (včetně lokálního umrtvení před zákrokem) jsem zaplatila 52,80eur. Poplatky neplatíte na místě, ale faktura vám buď příjde poštou nebo ji dostanete rovnou od lékaře, většinou s měsíční splatností.

Po dobu mého dvou a půl letého pobytu jsem měla příležitost navštívit praktického doktora, očního lékaře, neurologa a zubaře, ležet 3týdny v nemocnici (Naistenklinikka). Absolvovala jsem EEG vyšetření, sono břicha a dva ultrazvuky plodu během těhotenství. Byla jsem dvakrát v laboratoři na odběru krve a také jednou na tzv. pap testu. Můžu říct, že vždy to byly zkušenosti velmi pozitivní. Personál velmi profesionální, milý, nápomocný. Většinou všichni lékaři byli schopni mluvit se mnou anglicky. Některé sestry mluvily pouze finsky, nicméně vždycky jsme se nějak domluvily. Veškeré výsledky mi byly sděleny poštou (Finsky), ty nejdůležitější také telefonicky (samotným lékařem v předem smluvenou dobu). 


Co se týče zdravotní péče, cítím se ve Finsku velmi bezpečně.

No comments: