22/08/2015

Roadtrip Helsinki-Ostrava/Estonia

Trip from Helsinki to Tallin took 4,5 hour (ferry included). Come and see which way Robert just drove.


Cesta z Helsinek do Tallinu, včetně cesty lodí trvala 4,5 hodiny. Pojďte se podívat, kudy Robert jel.
(Česky níže)



travel through Estonia

Robert left Helsinki early in the morning. He took one of the Viking line ferries travelling to Tallin. Its name was Superstar, how convenient, he? :) and it left Helsinki port at 7:30.

ticket to ride
In my experience, travelling on a ferry is very comfortable. Trip to Tallin is short (app. two to four hours, depends on the carrier) and there is no need to pay for cabin. You can just sit in one of the cafeterias drinking coffee or beer/wine, shop in the duty-free shops or enjoy sea horizont on the upper deck. If you travel with car, be sure to be on the ferry at least one hour before its departure.

Transport is provided by several companies. if you choose your date well and buy the tickets well in advance, you can get solid price. It gets a bit of comparing and calculating, but it is not difficult to choose.
crossing borders happily

In addition to Tallin, you can travel for example to Turku, Stockholm, Peterburg or Mariehamn and apart from a one-way ticket it is possible to get a cruise (a tour there and back, usually one night on board with restaurants, shops, discos and casions included). 
  • Viking line - orders, destinations and timetables to be provided on vikingline.com, ferries depart from Katajanokka. You can get there from a citry centre (for example Lasipalatsi) by tram 4T.
  • Tallink Silja line - timetables and orders can be found on tallinksilja.com. Ferries depart from Olympiaranta and you can get there on foot from Kauppatori (in direction to Kaivopuisto)
  • Eckerö line - more information on eckeroline.fi.
After getting to Tallin port, Robert drove down to Ikla, where he easily crossed borders to Latvia (at 12:15).
If you want to travel through Estonia fast, without really exploring it, take a higway E67 as Robert. It will lead you straight to the south of the country to Pärnu, around Gulf of Riga down to Ikla. You will not need any passport or visa, both Latvia nd Estonia are part of the Europian Union.

ČESKY:


hairy legs on the board
Robert se brzy ráno vydal trajektem z Helsinek do Tallinu. Zvolil společnost Viking line a cestoval lodí jménem Superstar (jak příznačné), která vyjížděla z přístavu v Helsinkách v 7:30 ráno.

Ze zkušenosti můžu říct, že cestovat trajektem je velmi komfortní. Cesta do Tallinu je krátká (dvě až čtyři hodiny, záleží na společnosti) a není třeba platit kabinu. Člověk může jen sedět v kavárně a pít kávičku či pivko, nakupovat v Duty-free obchodě nebo se kochat pohledem na moře z horní paluby. Pokud cestujete autem, je třeba dostavit se k lodi minimálně hodinu před jejím odjezdem.

Dopravu poskytuje více společností a při dobře zvoleném termínu jízdy a v dostatečném předstihu můžete získat lístky za výbornou cenu. Je třeba trochu počítat a porovnávat, ale tolik času to nezabere.

Kromě Tallinu vás mohou dopravit také do Turku, Stockholmu, Petrohradu, nebo Mariehamn a kromě jednorázové cesty můžete podniknout také tzv. cruise (tedy okružní plavbu tam a zpátky, typicky s přespáním na lodi plné restaurací, diskoték a kasín...)
  • Viking line - objednávky, jednotlivé destinace a jízdní řád na webu vikingline.com, lodě odjíždí z Katajanokka, kam vás z centra (např. Lasipalatsi) dopraví tramvaj 4T.
  • Tallink Silja line - jízdní řád a objednávky lístků na webu tallinksilja.com, lodě odjíždí z Olympiaranta, dojdete tam krásně pěšky od Kauppatori (směrem do Kaivopuisto)
  • Eckerö line - více informací na webu eckeroline.fi
Ikla - Latvian borders
Z Tallinu to Robert vzal už po čtyřech kolech dolů do Ikla, kde ve 12:15 v pořádku projel hraničním přejezdem do Lotyšska.

Takže pokud chcete pouze procestovat Estonskem jako Robert, a netoužíte prozkoumávat jeho krásy, vezměte to s klidem po dálnici E67. Povede vás přímo na jih, kolem Pärnu podél Rižského zálivu až do Ikla. Na hranicích není třeba se prokazovat pasem ani vízem. Obě země jsou v Evropské unii.

No comments: